søndag 26. mai 2013

Talegenerering av ePub-filer

Datamaskin-genererte stemmer har lenge kun vært for spesielt interesserte (og for Stephen Hawking). Om enn de har vært forståelige, har de ikke vært utpreget behagelige å lytte til. Men fremskritt skjer stadig; etter hvert høres PC’ens opplesning av tekst adskillig mer ut som HAL fra 2001 enn dalekene fra Doctor Who.
I det siste har jeg eksperimentert litt med å få nettbrettet til å lese for meg. Sist jeg forsøkte for noen år siden med opplesning fra PC var utviklingen kommet så langt at engelske tekster hørtes ut som de ble lest opp av en særdeles uinspirert skole-elev. Nå er kvaliteten kommet så langt at de syntetiske stemmer begynner å puste Librivox i nakken. Det er fremdeles veldig langt igjen til en profesjonelt innlest lydbok som f.eks. Stephen Fry som leser Harry Potter, men ikke lenger regelrett slitsomt å høre på.
Det finnes flere ePub-lesere som støtter opplesing; selv benytter jeg Cool Reader, en forøvrig god ePub-app, kombinert med engelske stemmer fra Ivona, som begge er gratis Android-apper. Jeg har ennå ikke kommet så langt som å forsøke med norske stemmer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar