onsdag 29. mai 2013

Forskjeller mellom ePub2 og ePub3

Så godt som alle bøker som per i dag utgis i ePub-formatet er i henhold til ePub2-standarden. ePub3-standarden ble vedtatt 2011, men har ennå ikke oppnådd særlig gjennomslag.
Den viktigste endringen i forhold til versjon 2 er at mens ePub2 er rettet mot statisk innhold i form av tekst og bilder, har ePub3 støtte for dynamisk innhold; det vil si alt fra lyd og video til bokstaver og grafikk som hopper og danser rundt.
Problemstillingene rundt ePub3 er mange.
Rent teknisk krever den ytelse som dagens lesebrett ikke kan levere, i motsetning til nettbrett. Det betyr at man i overskuelig fremtid må gi slipp på lesebrettets fordeler for å kunne lese ePub3-bøker, så som e-ink skjermer, lav vekt, og lavt strømforbruk.
Historisk sett er det dårlige erfaringer med å gi muligheter til å la ting hoppe og danse rundt på en skjerm – PowerPoint-syndromet må forventes å slå til igjen: Effektene brukes ad nauseam kun for effektens skyld, ikke for å fremme innholdet.
På den annen side er det funksjonalitet i ePub3 som har vært sårt savnet i ePub2; støtte for matematiske formler, mulighet til full kontroll over hvor på siden ting plasseres, fotnoter kan lages som "pop-ups" der hvor de referes til ol.
Men i det hele har jeg problemer med å se berettigelsen til ePub3-standarden. Den har fjernet seg langt fra bok-paradigmet mot et rent nettside-paradigme. Jeg ser ikke nytteverdien i å ha en standard som omslutter tilnærmet rene HTML-filer; da er det enklere å bare produsere dokumentet i ren HTML og ha en  standard mindre å forholde seg til.
Den viktigste grunnen til at jeg er skeptisk med hensyn til hvilket gjennomslag ePub3 vil få, er at implementasjonen av ePub2 har vært såpass lite gjennomført i de aller fleste tilfeller. Så vidt jeg vet er det ingen ePub-leser som oppfyller hele spesifikasjonen, og den varierende grad i hvilken den er oppfylt gjør at e-bøker som bruker annet enn triviell layout risikerer å være uleselige i en eller flere lesere. Det er derfor dessverre tvilsomt om ePub3 vil oppnå noe større gjennomslag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar