torsdag 30. mai 2013

“Lett” tur-litteratur

Sommer og ferie nærmer seg med stormskritt. E-bøker har en av sine store fordeler på turer i fjell, skog og mark hvor vekt og omfang av medbrakt bagasje skal være minst mulig; noen ekstra megabyte tar ikke særlig fysisk plass enten de er på lesebrett eller smart-telefon.
Så her er et knippe e-bøker til gratis nedlasting om turliv og ekspedisjoner som kan anbefales som reiselektyre:
Friis, J.A.:Til fjells i feriene
Forfatteren og språkforskeren J.A. Friis dro til fjells så ofte han fikk anledning. Her beretter han om noen av sine jakt- og fiskeopplevelser med gode kamerater fra by og bygd i fjellheimen på 1850-tallet, noe han gjør med tilstrekkelig skriveferdighet til at boken er blitt gjenutgitt en rekke ganger.
Slingsby, W.C.: Norway - The Northern Playground
Denne engelske boken er med fordi det er en norsk turlitteraturklassiker. En sann norgesvenn som mer eller mindre grunnla norsk klatresport og begikk et utall førstebestigninger i den norske fjellheim.  Uaktet at den beskriver mange bestigninger nøye, er bokens styrke forfatterens skarpe og kjærlige øye for landskapet han ferdes i og for folkene som bebor det.
Clutterbuck & Lees: Tre i Norge – ved to av dem
En eviggrønn tur- og friluftsliv-bok. Den utkom i Storbritannia i 1882, og i norsk oversettelse to år etter, og er siden da blitt Norges mest gjenopptrykte turbok gjennom tidene. Med klassisk tørr britisk humor beskrives tre unge herrers reise gjennom Norge, og deres jakt- og fiskeopplevelser i Jotunheimen.
Sverdrup, Otto: Nyt Land
Den 2. Fram-ekspedisjon er mindre kjent enn nummer en og tre. Den bød ikke på mye dramatikk, men på gode resultater: Enorme områder i det nordligste Nord-Amerika ble kartlagt.  Sverdrup makter  å skildre denne innsatsen med en munter jordnærhet, og med et fokus på turlivet, som gjør beretningen meget lesverdig.
Johansen, Hjalmar : Selv-anden paa 86°14'
Hjalmar Johansens egen beskrivelse av ferden med Fram, og den episke vandringen over polarisen og overvintringen på Franz Josefs Land. Hans noe mer nøkterne, nære skrivestil gjør boken vel så leseverdig som Nansens egne bøker om ekspedisjonen.
Heber, Sigvard : Da Bergensbanen blev til
Jernbaneingeniøren Sigvard Heber meldte seg frivillig til å delta i byggingen av høyfjells-strekningen av Bergensbanen. Denne boken er i stort omfang basert på hans dagboksnotater fra livet blant fjellbønder og rallare mellom Haugastøl og Myrdal.
Nansen, Fridtjof : Paa ski over Grønland .
Paa ski over Grønland er Fridtjof Nansens beskrivelse av den første ekspedisjon til å krysse Grønlands innlandsis. Den forårsaket en stor interesse både for skiløping og polarforskning da den kom ut i 1890.Denne versjonen er basert på den fullstendige utgaven fra 1890.
Nansen, Fridtjof : Friluftsliv
Et knippe jakt-, fiske-, og turhistorier fra Nansens liv. Den mest kjente av dem er nok turen over Hardangervidda for å delta på skirenn i Oslo. Denne er basert på den illustrerte utgaven fra 1940. 
Astrup, Eivind : Blandt Nordpolens Naboer
Dette er Eivind Astrups eget velskrevne beskrivelse fra hans deltagelse på to av Pearys ekspedisjoner til Nord-Grønland, og har omfattende skildringer av polar-eskimoenes liv og levnet.
Nansen, Fridtjof : Fram over Polhavet - 1. del
Dette er første del av Nansens beretning fra den første Fram-ekspedisjon, som dekker turen frem til han og Hjalmar Johansen forlater skipet. Den er basert på den reviderte utgaven fra 1942. 
Nansen, Fridtjof : Fram over Polhavet - 2. del
Dette er annen del av Nansens beretning fra den første Fram-ekspedisjon, som tar for seg han og Hjalmar Johansens vandring mot polen og så til Franz Josefs Land, samt Sverdrups beretning om den videre ferd med skuten.
Amundsen, Roald : Sydpolen
Amundsen er undervurdert som ekspedisjonsforfatter. Hans nøkterne skrivestil er kombinert med et sikkert blikk for begivenheter som kan fenge leseren, selv på en så velutført og jevnt over udramatisk ferd som sydpolsturen hans var.

En fullstendig liste med bøker jeg har lagt ut finner du i dette innlegget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar