lørdag 7. september 2013

Overføring av tekster til Wikikilden

Jeg frosøker etter betse evne å gjøre en grnudig korrekturlesing av tekster jeg legger ut, men det er alltid noen feil som sniker seg forbi. Siden jeg ikke er så flink med å korrekturlese flere ganger, har jeg i stedet satt i gang med et lenge planlagt prosjekt for å legge ut tekster jeg har gjort om fra OCR til ePub på Wikikilden, som fra før har en respektabel samling norske ebøker. Dermed kan hvem som helst rette opp i sjenerende feil og mangler. Wikikilden tillater også eksport av bøker som epub-filer, som er
en viktig grunn til at jeg ønsker å legge tekstene ut der.

Bok-filene kan i stort omfang automatisk konverteres til wiki-format før jeg laster opp djvu-filen som brukes som kilde, men noe må gjøres for hånd, f.eks sørge for at sidetall o.l. plasseres i headeren og ikke inkluderes i selve teksten. Hjelp mottas med takk. Det vil bli et småmøysommelig arbeide å få alt av innholdsfortegnelser, bilder, tabeller og annet smårusk korrekt igjen.

Wiki-formatet er fleksibelt, men i utgangspunktet ikke så egnet til mere avansert formatering som ePub, slik at enkelte “spesialeffektet” forsvinner på veien. Til gjengjeld er det enklere å omforme wiki-formattert tekst til omtrent hva det skulle være.

Jeg kommer fortsatt til å fortrinnsvis lage bøker i ePub, men fra nå av også legge teksten ut på Wikikilden. Utforming av tekst til en pen og prydelig elektronisk bok er nå en gang mesteparten av moroen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar