mandag 4. mars 2013

Hvordan kikke inn i en epub-fil

Som du kanskje vet, er Epub er en åpen standard, i motsetning til f.eks. Kindle-formatet. Det betyr blandt annet at det er enkelt å se på, og endre, en Epub-bok (Som ikke er låst ned med TDRM, selvfølgelig)
En epub-fil er egentlig en zip-fil som inneholder bokens tekst som HTML-sider; det samme HTML som brukes for å vise sider som dette.
Dette zip-arkivet inneholder grovt sett tre typer filer:

  • XHTML-filer, som inneholder teksten, og eventuelle bildefiler, typisk i JPEG-format
  • En eller flere CSS-filer, som bestemmer hvordan HTML-filene vises
  • "Administrative" filer, så som innholdsfortegnelse, fil-liste o.l.

Siden en epub-fil er en zip-fil, kan du endre fil-endelsen fra .epub til .zip og åpne det men WinZip e.l. og se på HTML-filene i en nettleser.
Vær dog oppmerksom på at skal du pakke filene sammen igjen, så skal epub-filer zippes på en spesiell  måte. (Rent konkret: filen som heter mimeinfo må legges til zip-filen ukomprimert)
For dem som bruker det meget anbefalelsesverdige programmet Calibre for å organisere sine e-bøker, så finnes der (selvfølgelig) en mulighet for å kikke på innmaten i en epub-fil:

  • Høyreklikk på en bok i biblioteks-oversikten, og fra pop-up menyen velger du Tweak book


Har du lyst å gjøre en ekstra innsats for å få vakre og pene ebøker vil jeg anbefale deg å lære deg CSS. Mere tekniske detaljer om EPUB finnes her. (På engelsk)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar